Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak metin, esnek ve ötümlü bir konstrüksiyonda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve organize yanmayı sağlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko gerçekleşmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet münasip ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir can bu nem değerinin puroya yazık edilen bir kadir olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değanlayışimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değanlayıştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna hengâm ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en uz kadir bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül ortalama 6 kamer içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belirli bir hengâm içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca okkalı sıcaklık değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti sağlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en uz opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.