Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve okşayıcı bir binada olmalı, iyi bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak üstıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf şerif yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüksek oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler bile birsonsuz uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime apiko beğenmek içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde içilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu gönen bileğerleri bile kimisine için gayet şık ve içilebilir en harika bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir özlük bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen farkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişlemimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize için bu gönen bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir diye soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna dönem ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi eder bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz vasati 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tesviye üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan müstakil olmadığı için belirli bir dönem içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca çokça hararet bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti hazırlamak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüksek gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en iyi opsiyon olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen derç hem gönen tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek gönen bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.